Co powoduje, że produkt wygrywa ranking kawy ziarnistej? Co wpływa na jej jakość?

przez | Październik 22, 2019

Można się spierać co do tego czy łatwo, czy jednak trudno jest wyłonić najlepszą kawę. Jako, że często nie lubimy zmian, zazwyczaj sięgamy po ten produkt co zawsze, gdyż znamy już ten smak i on nas satysfakcjonuje. Kierujemy się też gatunkiem i zastosowaniem kawy, kiedy to jej jakość powinna być dla nas najważniejsza. Musimy wiedzieć o tym, że czytając etykietkę i przyglądając się ziarnom, będzie mogli dokonać obiektywnej oceny jakości kawy.

Czytasz etykietki? Dowiesz się naprawdę wiele!

Niektórzy po prostu sięgają po ranking kawy ziarnistej i wybierają jeden z najlepszych produktów z tej listy, tylko czy to wystarczy. Tak naprawdę najlepsze kawy mogą nie smakować odpowiednio, kiedy termin ich ważności już upłynie. Zwracajmy zatem uwagę na to, kiedy miało miejsce wypalanie ziaren. Niektóre kawy w marketach mają aż dwuletni termin przydatności, a już po trzech miesiącach od momentu wypalania, dobra kawa może utracić swoje walory smakowe.

Zwróćmy uwagę na to, skąd pochodzą ziarna…

Każdy producent wysokojakościowej kawy, powinien dostarczyć nam jak najwięcej informacji o oferowanych towarach. Gatunek i kraj to nie wszystko, czasami warto poznać również dokładny region, sposób upraw, metody obróbki, a także profil smakowy. Mając przed sobą wybór kawy do biura, takie aspekty mogą nakłonić nas do pewnych decyzji.

Patrząc na ziarna ocenisz jakość!

Niektórzy twierdzą, że wygląd ziaren mówi nam o jakości kawy najwięcej. Regularny kształt i równomierne wypalenie o należytym stopniu to coś, co powinno charakteryzować ziarna kawy najwyższej jakości. Spotykamy bowiem prawie kompletnie czarne ziarna, a to może oznaczać jedynie to, że producent chciał takim zabiegiem ukryć niektóre mankamenty. Są to produkty, które nie powinny nas interesować w czasie wyboru kawy do firmy.

Jako inny ważny element wskazuje się to, jak dana kawa pachnie. Najwyższej jakości kawa, po otwarciu opakowania powinna oczarować nas swoim aromatem i wypełnić nim całe pomieszczenie. Co jeśli się tak nie dzieje? Może to po prostu oznaczać, że jest to kawa z niższej półki.

Klucz to prawidłowej oceny jakości kawy

Powyższe rozważania dowodzą, że na jakość kawy składa się mnóstwo elementów, jednak to co jest najważniejsze, to przede wszystkim jej smak i aromat. Szczególnie ceni się, kiedy smak kawy powoli rozwija się nam w ustach i pozostawia w nich specyficzny posmak. Kiedy ten jest płytki i słaby, lub zbyt mocny i cierpki – zdecydowanie nie mamy do czynienia z kawą wysokiej jakości.

Prawie każdy producent kawy stara się o to, aby jego produkt posiadać odpowiedni zbilansowany smak, natomiast jedynie prawdziwy koneser będzie w stanie wyłonić poszczególne nuty smakowe. Co ciekawe, prawie każdy amator kawy będzie potrafił wyczuć w kawie to, co jest niepożądane. Mowa tutaj o smaku spalenizny i papierosowym lub wędzonym aromacie.